Friday, February 11, 2011

ei ole tegu ega nägu

tere jõudu!
see teade tuleb juba brüsselist. olen siin juba natuke harjuda saanud, pea 2 päeva.
tsiteerides belglasi endid: "Brussels is ugly, and we love it. And if we don't love it, we live with it." niiet, ärge imestage, kui nad ehitavad hirmsa, jõletu suure korrusamaja Art Nouveau Jeweli kõrvale.
tõesõna, brüssel on kole. või lihtsalt antwerpen oli liiga ilus? väike armas linn (nojah, mitte päris väike 400 000 inimest, aga hubane). ja seal oli võib-olla ka see flaamipoolne, kus elavad tõelised belglased, brüssel aga kultuuride segu. segasummmmmmma.
igatahes, eile jõudsin pärale, viisin oma asjad ühikasse ja läksin rattale järgi. ühikas nagu ühikas ikka, ei midagi uhket, ega ka miskit kurta. mul on toas vähemalt külmkapp ja kraanikauss, 1 voodi ja laud+tool ning kapp. ratta sain kohaliku eestlase käest, mis asus teiselpool linna. kuidagi kaartimööda sain pärale, trammi abiga (1,8 € on ühistranspordi pilet - 1x). ratas oli muidugi vahval pereemal 2 aastat keldris lihtsalt seisnud. seega - kummid tühjad ja õlitada vaja. õnneks oli lähedal superfancy rattapood. mees oli sõbralik ja (ise) pumpas kummid täis, ostsin "tänutäheks" sealt rattaluku.
ilm oli (ja on siiani) sant, vihma sadas ja tundus, nagu november oleks käes (+12).
tagasi tulin juba suure hooga, mööda tänavaid, olin parasjagu city centerisse jõudnud, kui käis ilge laks, ja tagukumm (tagurehv õigemini) oli puruks läinud. seega, otsustasin ratta gare du nord'i (north station) juurde lukku jätta.
hommikul oli õnneks alles, viisin ta siis kuulsa secondhand rattakaupmehe kätte ja pooleteist tunniga oli tagarehv+tagapidurid vahetatud - 31 eurtsi.
ilm oli jätkuvalt niru. pidin kiirustama ühikasse, kuna 14.00 hakkas kohtumine ülikooli tutvustava mehega. jagas nänni ja infot. seal oli ka üks vahva seik, kus parasjagu tutvusin mingite bulgaarlastega, kui kuskilt nagu kuulsin eesti keelt. vaatasin, et üks poiss räägib minuga eesti keeles, alguses nagu ei saanud uskuda, kuna polnud väga ammu eestlast näind, siis ütlesin ikka nagu automaatselt "sorry", a siis sain pihta. sander nimeks ja ka vahetusõpilane, elab küll mujal, kuskil keskel, kuna ema on tal mingisugune nõunik. aga jah, nagu eestlastele ikka kombeks, hakkasime ühiseid tuttavaid otsima jne jne ..
teine äge asi veel, et kuna kõik teised (30?) hakkavad õppima selles samas koolis, aga mina selle ülikooli kolledzi, RITS, all. ja siis seal oli üks tsehhi stsenarist veel, minuga samal korrusel elab. täitsa tore kuju, teadis paari eesti filmi ("Klass", "Tuultepesa", "Püha Tõnu kiusamine" ..). ma siis pidin ka talle tsehhi omasid nimetama, vähemalt tsehhi režissööre, kes on päris kuulsad (Jiri Menzel, Miloš Forman jt).
brüssel on väga mägine, ei olekski uskunud. või tähendab, city center on täiesti null (kunagi oli seal märgala, tuhandeid aastaid tagasi), aga kui välja saad, hakkavad kõrgemad kohad. ühikas asub äärelinnas, 20 minutit rattaga (linnast), kuid linna kuskil 13 minti (ainult laskumine pmst). algul, kohe pärast kesklinna, on üks pikkpikk mägi, selline suur mitmerealine. siis lauget nats ja siis väike laskumine ja viimane lõputõus on ikka hull. mõõtsin, et 9 min järjest on tõusu. selline jah, ei taha ju käekõrval ka minna. 4nda käiguga max. võtab ikka higiseks, anoh, kes trenni teeb, saab kunagi tugevaks .. või miskit.
ja nüüd ootan oma baskist sõpra, kes läheb hommikul 6st lennuki peale (et uuesti barcelonasse sõita nädalavahetuseks) brüsselist.

piltidest niipalju, et antwerpeni rongijaama peetakse maailma neljandaks (4.) iluduselt. mine võta kinni. suursugune on küll, piltidelt ei saa arugi. tuvide lendavad ja rahvas liigub. kajab.


No comments: